O maramureseanca la Roma

***MM come Maramures * - nel paese del Verde -
RomaTastic*** - "Roma caput mundi"


venerdì 19 marzo 2010

Cele 7 biserici

Pentru multa vreme, pelegrinilor care soseau la Roma era obligatorie vizita a sapte biserici, care puteau fi "atinse" intr-o singura zi mergand pe jos. In sec. al XVI-lea traditia a fost reluata de catre sf. Filippo Neri. Cele sapte biserici sunt cele patriarhale (sau papale), patru la numar:
1. basilica di San Giovanni in Laterano fu fondata da Costantino I come la principale chiesa di Roma. Fu convertita allo stile barocco da Francesco Borromini. Fino al 1309 accanto alla Basilica si trovava la residenza dei Papi i cui resti sono ancora visibili nella cappella Sancta Sanctorum e alla Scala Santa. Fino al XIX secolo tutti i Papi furono incoronati in Laterano. Accanto alla Basilica è situato il Palazzo del Laterano. È la cattedrale della diocesi di Roma.

2. basilica di San Pietro in Vaticano venne costruita in epoca costantiniana, ma prende la sua forma attuale dal Rinascimento e dal Barocco. Il suo altare principale si trova nel punto in cui, a seguito di scavi effettuati nel XX secolo, è stata trovata la tomba di san Pietro. Tra gli architetti che hanno costruito la chiesa nella sua forma attuale ci sono Raffaello, Michelangelo e Bramante.

3. basilica di San Paolo fuori le mura si erge sul luogo che la tradizione indica come quello della sepoltura dell'apostolo Paolo, al centro di una antica locanda sulla strada per Ostia, la Via Ostiense. L'edificio risale al IV secolo e fu ricostruito dopo l'incendio del 1823

4. basilica di Santa Maria Maggiore fu fondata da papa Liberio nel posto attuale, dove la notte del 4 agosto 352 aveva nevicato. Questo miracolo fu interpretato dal Papa con il desiderio della Madonna che fosse costruita una chiesa nel posto del miracolo. Il 5 agosto viene ancora celebrata la Neve di Maria. In questa occasione "nevicano" bianchi petali dal tetto della chiesa, che sono raccolti dai pellegrini e portati ai malati. Famoso è il mosaico che risale alla costruzione dell'edificio attuale sotto papa Sisto III nel 440. Inoltre, la chiesa ospita la famosa immagine Salus Populi Romani e diverse tombe di importanti Pontefici Romani. Presso l'altare principale c'è, sotto una semplice lastra, la tomba di Bernini. Il suo campanile è il più alto di Roma.

plus alte trei biserici:
5.san Lorenzo fuori le mura, vicino al cimitero del Verano, con la tomba di san Lorenzo, paleocristiana-medioevale, già basilica patriarcale.

6. santa Croce in Gerusalemme, nel luogo dove erano i palazzi dell'imperatrice romana Elena, la madre di Costantino I, presso il Laterano. Vi sono conservate, quelle che, secondo la tradizione, sono le reliquie della croce.

7. san Sebastiano fuori le mura, presso le catacombe omonime, sull'Appia Antica, all'incrocio con via delle Sette Chiese, sulla tomba del santo.


venerdì 12 marzo 2010

Vatican



Vatican — sau Statul Vatican (limba italiană: Stato della Città del Vaticano, limba latină: Status Civitatis Vaticanae) — este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în oraşul Roma, Italia. Întreaga ţară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa, şi astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcţiile înalte sunt ocupate de către clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeţei şi al numărului de locuitori. Este reşedinţa teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituţională reprezentată de către Papă, episcopul Romei şi prin urmare principala reşedinţă ecleziastică a Bisericii Catolice.
Numele locului este antic predatând creştinismul. Denumirea provine din limba latină Mons Vaticanus, Colina Vatican. Este parte a Mons Vaticanus şi a fostelor câmpuri Vaticane unde a fost construită Bazilica Sfântul Petru. Aici se mai află şi rezidenţa papilor numită Palatul Apostolic cu Capela Sixtină şi muzeele Vaticanului, dar şi cu multe alte clădiri. Zona nu a fost niciodată încorporată total în aglomeraţia urbană a Romei până la sfârşitul secolului trecut fiind separată de oraş de fluviul Tibru.

Se presupune că această parte a Romei original nelocuită (ager vaticanus) a fost considerată întotdeauna un loc sacru sau cel puţin indisponibil pentru locuit, chiar înaintea sosirii creştinismului. În 326 prima biserică, bazilica lui Constantin, a fost construită peste mormântul Sfântului Petru, care a fost înmormântat într-un cimitir obişnuit în acel loc, iar din acel moment zona a început să fie populată, dar n special de case de locuit legate de activitatea Sfântului Petru.

Papii în rolul lor secular au început să sosească pentru a conduce regiunile din vecinătate şi prin intermediul Statelor Papale, au condus o mare parte din peninsula italică pentru mai mult de o mie de ani până la mijlocul secolul XIX, când cea mai mare parte din teritoriul Statelor Papele a fost ocupate de nou creatul Regat al Italiei. Multă vreme Vaticanul nu a fost locuinţa papilor, ci Palatul Lateran, iar în secole mai recente Palatul Quirinal, în timp ce în perioada 1309-1377 a fost la Avignon, în Franţa.

În 1870, posesiunile papei au rămas într-o situaţie incertă când Roma însăşi a fost anexată de Piemont după o rezistenţă nominală a forţelor papale. Papii au fost lăsaţi între 1870 şi 1929 într-o situaţie asemănătoare celei a ultimului împărat chinez, nederanjaţi în palatul lor, dar fără un statut oficial recunoscut de statul italian. Alte state au menţinut recunoaşterea internaţională a Sfântului Scaun ca o entitate suverană şi în practică Italia nu a încercat să intervină. În timpul acestei perioade a ajuns la modă a vorbi despre papă ca "prizonier". Situaţia a fost rezolvată în 11 februarie 1929 sub premierul Mussolini de către cele trei tratate Lateraneze, care au stabilit statul independent Vatican şi au oferit catolicismului statut special în Italia. Cathedra (scaunul) episcopului Romei, papa, este în Bazilica de la Lateran, catedrala Romei. Lateranul este pe una din cele şapte coline ale Romei, Caelian. În 1984, un concordat nou între Sfântul Scaun şi Italia a modificat câteva prevederi ale tratatului anterior, inclusiv poziţia catolicismului ca religie de stat în Italia.


Aproape toţi cetăţenii Vaticanului locuiesc înăuntrul zidurilor vaticane. Cetăţenia este acordată în principal clerului, inclusiv înalţilor demnitari, preoţi, călugărite, precum şi faimoasei Gărzi elveţiene, forţă militară pe bază de voluntariat. Mai sunt aproape trei mii de muncitori laici care alcătuiesc majoritatea forţei de lucru, dar aceştia rezidează în afara Vaticanului.

Limba oficială este limba latină, lingua franca a Imperiului Roman, care a rămas în uzul Bisericii Catolice. Italiana şi - cu o mai mică amploare - alte limbi sunt folosite în general pentru conversaţie, publicaţii şi transmisiuni. Germana este limba oficală a Gărzii elveţiene.

Există şi o cetăţenie vaticană separată care împuterniceşte oficialii să călătorească cu ajutorul paşaportului vatican şi le oferă statut diplomatic în ţările în care sunt acreditaţi. La sfârşitul anului 2003, 552 de persoane deţineau cetăţenie vaticană din care 61 de cardinali, 346 alţi clerici, 101 membri ai Gărzii pontificale elveţiene şi 44 de alte persoane laice. Aproape toate aceste persoane deţin dublă cetăţenie, păstrându-o şi pe cea a propriilor ţări cât timp se află în serviciul Vaticanului. Majoritatea italienilor angajaţi la Vatican nu deţin cetăţenie vaticană.

Si o curiozitate: deşi are un număr mic de rezidenţi, are milioane de vizitatori anual şi astfel statul are cea mai mare rată de infracţionalitate per cap de locuitor din lume şi aproape de douăzeci de ori mai mare decât în Italia. În raportul pentru 2002 al curţii pontificale, procurorul general Nicola Picardi a prezentat statistic că 87.2% sunt infracţiuni civile şi 13.36% penale. Sute de turişti cad pradă în fiecare an hoţilor de buzunare şi de poşete. Răufăcătorii, care sunt de asemenea vizitatori, sunt rar prinşi astfel 90% din infracţiuni rămân nerezolvate. (asta nu inseamna sa nu mergeti sa vizitati, eu mergeam zilnic in perioada studentiei).




Cateva recomandari:
- preferabil sa circulati in Roma cu metroul, liniile A si B fiind rapide, Vaticanul e statia "Ottaviano-S.Pietro" pe linia A (vezi mapa)
- ca sa vizitati basilica (in intregime) aveti nevoie de cel putin o zi la dispozitie
-musei vaticani este enorm, aici de dedicat o alta zi plina, foarte multa lume, pretul biletului e 10 euro, ultima duminica din luna e gratuit (si evident coada la bilete).
- Capela Sixtina o veti gasi la sfarsit (musei vaticani) fiind ultima "sala"....lasa efectiv ....fara cuvinte :-)
- la restaurante mai ales la Roma aveti grija la preturi, una scriu si alta cer (ex. pret afisat afara 10 euri...total platit ...50!!!, explicatia: in pret nu era inclusa painea, apa, fata de masa, locul la masa!!!!)
Deci cine n-are chef de surprize - ori se informeaza foarte bine inainte - ori preferati fast-food sau barurile unde puteti oricum servi ceva cald.

Musei Vaticani - sito ufficiale
alte poze: aici

giovedì 4 marzo 2010

Il Colosseo





La Roma locuiam in apropiere de Colosseo, monumentul cel mai faimos din lume... Daca istoria nu mi-a placut niciodata la Roma o poti "atinge" efectiv, pentru ca te lovesti la tot pasul de monumente mai mult sau mai putin cunoscute. (n-am avut profesori buni la istorie, singura lectie pe care o tin minte a fost facuta de un profesor foarte bun care venise doar ca inlocuitor o perioada foarte scurta...pacat ca nu l-am avut pe el profesor efectiv!)
M-a impresionat in mod deosebit "colosul" cum ii ziceam eu, parca nu-mi venea sa cred ca ma aflam in fata lui..si in perioada mea "romana" aveam sa trec deseori pe langa el, ziua -noaptea, e frumos de vazut in ambele ipostaze.
Cunoscut cu numele "Anfiteatro Flavio" sau pur si simplu "Amphitheatrum", e cel mai mare si cel mai impunator amfiteatru roman, cel mai important monument pastrat in zilele noastre din Roma antica.
Constructia lui a fost inceputa de Vespasian in 72 d.C si inaugurata de Tito in anul 80 d.C cu ulterioare modificari in perioada regatului lui Domizian.
Numele "colosseo" deriva de la statuia care se afla in apropiere - "Colosso del Dio Sole" si foarte rapid se impune ca simbol al orasului imperial. Azi e una din atractiile principale ale Romei.
Era folosit pentru spectacole cu gladiatori si alte manifestari publice.

L'edificio forma un'ellisse di 527 m di circonferenza, con assi che misurano 187,5 m per 156,5 m. L'arena all'interno misura 86 m per 54 m, con una superficie di 3.357 m². L'altezza attuale raggiunge i 48,5 m, ma originariamente arrivava ai 52 m.

Il Colosseo, come tutto il centro storico di Roma, è stato inserito nella lista dei Patrimoni dell'umanità dall'UNESCO nel 1980. Nel 2007 il complesso è stato anche inserito fra le Sette meraviglie del mondo moderno nell'ambito di un controverso concorso.

nota: pozele sunt luate de pe wikipedia, (cu exceptia primei) revin cu alte poze sper cat mai curand.

O maramureseanca la Roma
Copyright © http://romamaramu.blogspot.it/

Etichette

maramures (10) roma (10) baia mare (8) neve (4) creasta cocosului (3) zapada (3) Vatican (2) natale in maramures (2) roma sparita (2) tramonto (2) 1910 (1) 1920 (1) 1926 baia mare (1) Auchan (1) Carpati (1) Castel Sant'Angelo e San Pietro (1) Centro di Preparazione Olimpica Acqua Acetosa (1) Demis Roussos - Quand je t'aime (1) Eros Ramazotti - Più Bella Cosa 1996 (1) Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna Sighetu Marmatiei (1) Frauenbach (1) Gutai (1) Ignis (1) Jocu miresii Maramures (1) La antigua Roma en 3D (1) Lucio Battisti Emozioni (1) Nagybánya (1) Piazza Sant'andrea Della Valle (1) Roma by night (1) Roma vazuta de sus (1) Shakira - Time For Africa - Waka Waka - Inno Ufficiale Mondiali Sudafrica 2010 (1) accademia di roma (1) alb (1) analfabetism (1) anul nou (1) apus (1) atlantide (1) attrazione (1) autunno (1) bacovia (1) baia mare 1 decembrie (1) baia mare magia bianca (1) baita (1) baraj Mara (1) bei tempi di una volta (1) blog (1) brad (1) branduse (1) bucaneve (1) bunica (1) buone feste baia mare (1) calatorii roma (1) campagna (1) canzoni popolari (1) castagno fiorito (1) castan in floare (1) cavnic (1) cele 7 biserici romane (1) cele 7 minunatii ale Romei antice (1) centro storico (1) centru vechi (1) centrul istoric Roma (1) cetera (1) chiacchiere (1) christmas (1) cicarlau (1) città parco (1) colegii spanioli (1) colind (1) colori by M.Grigorescu (1) compagnia (1) coppedè (1) cort (1) costumi tradizionali (1) craciun (1) craciun maramures (1) craciun natale (1) cresta del gallo (1) cucule de primavara (1) curcubeu (1) dans maramures (1) decembre (1) dictionar de regionalisme maramures (1) documentario l'Italia vista dal cielo (1) dragos floare (1) emigrare in Italia (1) emigratia (1) eternità (1) felicità (1) fiori (1) firiza (1) fontana di trevi (1) foto antiche (1) foto antiche baia mare (1) foto net (1) foto storiche di Roma (1) furat la roma de doua ori (1) ghiocei (1) giocare (1) girando maramures (1) haha (1) halloween (1) hotel stefan (1) i colori di Maramures (1) iarba verde (1) il colosseo (1) invartita cu strigaturi (1) la festa delle castagne 2010 (1) la magnifica visione - Nisi Cavalieri (1) la sapienza (1) lapovita (1) lapte proaspat (1) lumini brad (1) luna (1) luna piena (1) luna plina (1) magia biancaBaia Mare (1) magiclandia (1) mamaliga salate (1) maramures craciun (1) maramures magia bianca (1) maramures place (1) maramures places (1) maramureseni despre maramureseni (1) matematicieni maramureseni (1) mercato 1920 (1) minerul (1) mogosa (1) moisei (1) monastero barsana (1) morosenii (1) mr.bean morosan (1) net raiders (1) nicu alifantis (1) ninsoare (1) noci (1) novità (1) numauita (1) nuovo anno baia mare (1) o maramureseanca la Roma (1) odihneasca in pace (1) odihneasca-n pace (1) ospitalitate (1) panorami maramures (1) parc Baia Mare parc (1) parc Baia Mare si muzeul de etnografie (1) parc municipal regina maria baia mare (1) parco (1) parco municipale baia mare regina maria (1) parco romantico (1) pasqua (1) paste (1) poiana boilor 1898 (1) port popular maramuresean (1) poze antice (1) prima zi la Roma (1) primavara (1) primavera maramures (1) pub baia mare (1) rainbow (1) requiescat in pace (1) rest in peace (1) restaurant (1) rip (1) rivulus dominarum (1) roma disparuta (1) roma ricordi (1) romanii de roma (1) roseto (1) sarbatoare internationala (1) sarbatori fericite (1) sat (1) sat Mara (1) sezatoare (1) targ baia mare (1) teatro hotel stefan (1) toamna (1) toamna doamna (1) torre di stefan (1) traditii (1) tradizioni (1) tradizioni popolari (1) trambus open roma (1) trandafiri (1) tur virtual (1) turnul lui stefan (1) tusica lenuta (1) tv maramures live (1) università degli studi di Roma (1) valeni (1) verde (1) viaggio in romania (1) viole (1) virtual tour of rome (1) weekend (1)

Chi sono

La mia foto
Interprete italo - romeno

Lettori fissi