Articolul pe care-l citeam e datat cum vedeti mai jos:
"L’analfabetismo in Italia -5 giugno 2010" dar se raporteaza de fapt la 2005 (probabil ca de atunci nu s-au mai facut statistici? mah!) si o fraza e urlatoare, scrisa in rosu : "Si tratta di 36 milioni di italiani da considerare analfabeti totali, semi-analfabeti o analfabeti di ritorno, comunque non in grado di affacciarsi sul mondo del lavoro e difendersi di fronte ai continui cambiamenti che lo hanno investito."
Sincer, desi traind in sudul Italiei si deci cunoscand pe propria mea piele ca aceste date "graiesc" un adevar trist, nu ma asteptam la un numar atat de mare... M-a pus pe ganduri pentru ca in mod sigur sudul e cel mai "atins", aici se "respira" superficialitatea si facutul lucrurilor...doar la suprafata. Scoala nu e la un loc de cinste, cei (putini) care invata de multe ori sunt luati peste picior (numiti "secchione"), profesorii nu sunt respectati si nu respecta (unii dintre ei bineinteles) la randul lor...si atunci? Si atunci m-as mira mai putin de rezultate...
Sudul cel cald si primitor, unde de fapt te simti poate chiar mai bine decat acasa e bolnav insa din acest punct de vedere... Vezi tinerii pe strazi, pierzand pur si simplu vremea, vezi pe cei mai putini tineri la 40 de ani inca acasa cu parintii si mai ales fara sa reuseasca sa-si gaseasca un servici decent si corespunzator pregatirii lor (desi de multe ori ar fi mai repede de spus "nepregatirii" lor...). Fetele cel mai des fac copii de mici si se marita tinere si cam ...asta e finalul alegerii lor. Mentalitatea pe care un roman se asteapta s-o gaseasca "moderna" in sud inca a ramas undeva in trecut...poate v-ar mira faptul dar e totul adevarat. Desigur intr-un oras mare, cum ar fi Roma, Napoli diferentele sunt de la cartier la cartier, ti se pare ca desi esti in acelasi oras ai fi in mai multe orase in acelasi timp. Pe undeva acest fapt are farmecul sau :) dar .... lasa de dorit mizeria si paragina in care sunt lasate cel mai des...tocmai scolile din cartiere mai marginase sau din afara orasului (sau chiar centrului).
Si ar mai fi de spus si de repetat zilnic dar...putini aud graiul adevarului incomod.
vezi si: "Si parla spesso del digital divide italiano, ma non a sufficienza dell’alphabetical divide, cioè del fatto che il 65% della popolazione non possiede competenze alfabetiche sufficienti a comprendere un articolo di giornale o ad interpretare un diagramma come quello qui sotto."
"Nonostante gli avvertimenti di alcuni (da Umberto Zanotti Bianco o Giuseppe Di Vittorio a Paolo Sylos Labini), l'invito a investire nelle conoscenze non è stato raccolto né dai partiti politici né dalla mitica "gente". Secondo alcuni economisti il ristagno produttivo italiano, che dura dagli anni novanta, è frutto dei bassi livelli di competenza. Ma nessuno li ascolta; e nessuno ascolta neanche quelli che vedono la povertà nazionale di conoscenze come un fatto negativo anzitutto per il funzionamento delle scuole e per la vita sociale e democratica.
Internazionale 7 marzo 2008"
Internazionale 7 marzo 2008"